Biografie

Griet Wiersma

Zangeres Griet Wiersma timmert

al bijna 30 jaar aan de weg.
Zo stond ze op nummer 1 in de Friese hitlijst met haar cd, waarop o.a. de mooie ballade "Frysk Hynder", waarvan zij zelf de tekst schreef. Ook haar in november 2003 verschenen album "Frijheid" blijkt een groot succes. Binnen 2 maanden tijd gingen er maar liefst 7000 exemplaren over de toonbank.       En Griet zit niet stil, want in oktober '04 verscheen haar nieuwe album met oude bekende Friese liedjes, daarna maakte zij haar derde album “De Sirkel” met door haar zelf geschreven liedjes. En als eerste Friese artiest verscheen Griet daarna met een solo dvd met al haar tot die tijd verschenen videoclips.

In 2011 kwam Griet met haar 4de album…met weer prachtige eigen nummers uit het leven gegrepen. Op dit album staat ook het lied over de Friese Meren wat inmiddels al weer een veel gevraagd nummer is, vooral in de zomer met het Skûtsjesilen.  Ook heeft Griet op dit album duetten opgenomen met collega’s Gurbe Douwstra, Syb v/d Ploeg en ....helaas inmiddels overleden Kobus Algra van de Wiko's.  In 2013 verscheende single van Griet, uit het leven gegrepen. Zij en haar man Leo zijn inmiddels Pake en Beppe…en dat maakte zo’n indruk dat zij hier dit lied over heeft geschreven, het Pake en Beppelied.  Heel veel mensen kunnen zich vinden in dit lied, en dus is dit ook al weer veel aangevraagd.

Inmiddels wordt er door Griet en Nico Outhyuse (drummer van De Kast) gewerkt aan een nieuw (5de) album.  Nico , die ook het laatste album van Griet heeft gearrangeerd en opgenomen in zijn eigen studio...is weer zeer enthousiast over de nieuwe liedjes van Griet.  Het belooft weer een album te worden met verrassende liedjes en leuke duetten.
Met veel plezier is er gewerkt aan de nieuwe single van Griet...deze is 1 april uitgekomen...(geen 1 april grap).  De melodie van dit lied is gemaakt door Gurbe Douwstra....de tekst is weer van Griet zelf. Uit het leven gegrepen...een tekst waar iedereen het mee eens zal zijn “Geniêtsje fan disse dei”.  De videoclip hiervoor is 8 april opgenomen...en is op deze website en natuurlijk op youtube te bewonderen.

Griet draait als zangeres alweer een tijdje mee, maar haar populariteit kreeg een stevige zet opwaarts nadat ze door Teake van der Meer was gevraagd om mee te werken aan zijn programma. Een show waarmee ze in de theaters en op diverse andere locaties voor heel veel publiek haar kwaliteiten heeft kunnen laten zien en horen. En hierbij werd ontdekt, dat Griet tevens over acteertalent beschikt. Samen met Teake speelt zij dan typetjes in de theatershow, en ook alleen weet Griet prachtige typetjes uit het leven gegrepen naar voren te brengen. In de volksmond wordt zij al voorzichtig de Friese Tineke Schouten of Corry van Gorp genoemd. Hieruit blijkt dat de lachspieren heerlijk kunnen worden gebruikt tijdens een voorstelling waar Griet optreedt, afgewisseld door de heerlijke oude en nieuwe liedjes 

Ook is Griet één van de organisatoren van het zo populaire Frysk Sjongers Gala.  Voor de vierde keer heeft zij dit jaar samen met haar collega's Piter Wilkens, Gurbe Douwstra en Anneke Douma dit Gala georganiseerd. Natuurlijk zal zij evenals haar collega's haar bijdrage ten tonele brengen , met eveneens verrassende duetten. Met wederom een aantal fijne gasten , begeleid door een top-orkest en drie backing vocals van hoog niveau was ook dit jaar dit Gala weer een succes  in theater De Lawei in Drachten. 

Vanaf jan. 2016 begint Griet met een totaal nieuwe theatershow.
Na de afscheidstour met Teake v/d Meer is het tijd voor een nieuwe uitdaging voor Griet.  Een theatershow die zij samen met goochelaar Minze Dijksma en de Friese troubadour Piter Wilkens ten tonele zal brengen. Magie, muziek met vooral veel humor en lachwekkende sketches...een theatershow waar Griet zich als een vis in het water voelt.

Bij solo-optredens blijft Griet echter voorlopig een leuke mengeling van Fries-, Nederlands- en Engelstalige nummers brengen. Een dansbaar repertoire met een hoog meezing gehalte. Om zo, overal waar men van gezelligheid houdt, voor de juiste sfeer te kunnen zorgen.